Pistache ijs
Het is heel leuk om zelf ijs te maken en vooral ook heel lekker! Dit zelfgemaakte pistache ijs is fijn van smaak! De groene kleur is van pistachenoten zelf, er worden dus geen kleurstoffen gebruikt. Maak het ijs 2 dagen van te voren, het kost namelijk wat tijd.
Bereidingswijze
- Om het ijs kleur en smaak te geven gebruik je pistachepasta.
Verwarm de oven voor op 150 ⁰C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid de pistachenoten daar over uit. Rooster de nootjes 10 minuten. - Doe de warme pistachenoten samen met de fijne suiker en het zout in een maalmolentje, en maal het zo fijn mogelijk. Tijdens het malen komt er olie vrij waardoor de pasta smeuïger wordt. Dit duurt een tijdje. Hoe langer je maalt, hoe fijner en vloeibaarder de pistachepasta wordt. Als de pistachepasta na zo’n 10 minuten mixen nog steeds wat droog blijft kun je een heel klein beetje zonnebloemolie toevoegen, maar niet te veel.
- Laat de pistachepasta afkoelen en maak ondertussen het ijs.
- Giet de melk en de slagroom in een pan en breng dit aan de kook.
- Doe de eidooiers met de suiker in een kom en klop dit kort door. Schenk de kokende slagroom al roerende op de eidooiermassa en klop alles goed door. Giet het mengsel terug in de pan. Verwarm het op laag vuur en blijf roeren tot het mengsel dikker begint te worden.
- Om te controleren of het goed is, doop je een spatel in het mengsel en trek je er met je vinger een streep doorheen; als het ijsmengsel niet meer doorloopt, is deze goed.
- De temperatuur moet ongeveer 80 ᵒC zijn, laat het mengsel vooral niet koken.
- Haal het mengsel van het vuur en schenk deze door een zeef in een kom.
- Laat het mengsel afkoelen. Mix met een mixer de pistachepasta erdoor.
- Laat de ijsmix een nacht in de koelkast staan.
- Mix de ijsmix de volgende dag nog een keer goed door, tot een romig geheel en doe het in een ovenschaal.
- Zet het ijs in de vriezer tot gebruik. En serveer het met fijngehakte pistache nootjes.