Geschiedenis
Wijngaarden
Door grondige verzorging van de wijngaard en de strenge selectie van druiven uit de belangrijkste "terroirs zorgen voor de goede kwaliteit van de wijnen.
De lokale Tempranillo wordt gebruikt voor de rode wijnen in Bodegas SANTALBA. De resterende Rioja druiven - Garnacha, Graciano en Mazuelo worden bijna niet gebruikt. Wat betreft de witte wijnen , gebruiken ze Viura en in mindere mate, de Rioja Malvasía, die beide inheems zijn in La Rioja.
Bodegas SANTALBA streeft naar het bereiken van het hoogste gehalte aan antioxidanten in de druiven uit de wijngaarden. Hiervoor worden alleen natuurlijke, ecologische druiventeelttechnieken gebruikt.
Naast het klimaat, bodemtype en de leeftijd van de wijngaard hangt de kwaliteit van de druif ook af van de taken die in de loop van de groeicyclus van de wijnstok zijn uitgevoerd. Bij Bodegas Santalba selecteren ze de druiven met de hand. Sommige bijzondere wijnstokken worden geoogst in dozen van 12 kilo, anderen in 300 kilo kratten of dozen, terwijl de rest in 3.000 kilo (ca.) wijntrailers gaat. Deze komen naar de wijnmakerij beschermd tegen de zon en warmte, terwijl de aanhangwagens ook worden gekoeld met behulp van droogijs, wat betekent dat de druiven komen bij de wijnmakerij in optimale omstandigheden.
Rioja Spanje
Het wijngebied ligt 100km ten zuiden van de Atlantische kust.
Een brede rij bergketens aan de noordzijde beschermt het gebied tegen koude zeewinden en overmatige regen. De hoogte, de trechtervorm van de Ebro vallei en de klei-kalk bodem maken de deze wijnstreek ideaal voor wijnbouw. De Rioja wijnstreek bestaat uit 3 regio's: Rioja Alavesa, Rioja Alta en Rioja Baja. Bodegas SANTALBA ligt in Gimileo, in de buurt van Haro, in het midden van Rioja Alta en ongeveer 40 kilometer van Logroño. De geografische ligging, het klimaat en de bodem zorgen voor unieke wijnen met een onderscheidend karakter.