• Duurzame verzending slechts €5,95
  • Snelle levering
  • Wijnadvies van onze sommelier

Cantina Ogliastra

Placeholder

Geschiedenis

De wijnmakerij Cantina Ogliastra werd in 1959 opgericht als een sociale wijnmakerij. De geschiedenis is onlosmakelijk verbonden met de wisselvalligheden van dit gebied.
Een hoek van Sardinië dat kan worden gedefinieerd als een eiland binnen een eiland, omdat het historisch gezien altijd een ander gebied is geweest dan de rest van het eiland. De specifieke omstandigheden van het wijngebied en het daaruit voortvloeiende microklimaat van Ogliastra maken dat het verbouwen van verschillende inheemse wijnstokken zich tot hoog niveau heeft ontwikkeld. De belangrijkste druif van Sardinië is de Cannonau-druif. Deze druif heeft zijn natuurlijke habitat gevonden in het Ogliastra-gebied en staat inmiddels symbool voor deze regio. Vandaag de dag heeft het bedrijf ongeveer 200 wijnboeren zij werken in hun eigen wijngaarden , die gelijkmatig verdeeld zijn over het grondgebied die deel uitmaken van Ogliastra. De geoogste druiven worden vervolgens overgebracht naar de moderne en functionele productiefaciliteit in Tortolì, hier worden de druiven gesorteerd en verder verwerkt. Ook zijn hier de kantoren en de wijnwinkel van het bedrijf gevestigd.

 

De wijngaarden

Een ongerept gebied met heuvels aan de ene kant en de zee aan de andere kant.
Bijna 200 hectare wijngaarden liggend op een gebied dat zich uitstrekt van west naar oost. De samenstelling van de bodem van Ogliastra is gevarieerd en gaat van die van vulkanische oorsprong, in de meest interne gebieden, tot de kalkachtige gebieden dicht bij de kust. Dit betekent dat de wijngaarden kunnen genieten van verschillende klimatologische omstandigheden, waardoor de druiven unieke kenmerken hebben die alleen in deze gebieden te vinden zijn. De teeltmethode is nog steeds bestand tegen de traditionele jonge boompjes met wijnstokken die honderd jaar leven bereiken. De onbetwiste koning van onze wijngaarden is de Cannonau-druif. In veel mindere mate verschijnen andere inheemse rode druivensoorten ook enkele hectaren Vermentino.

Sardinië

Sardinië is niet alleen het eiland van de paradijselijke stranden en turquoise zeeën en de levendige stadjes. De parel in de Middellandse zee staat ook bekend om de productie van prachtige wijnen zoals o.a. Cannonnau en Vermentino!

Wist je dat er op Sardinië al meer dan 3 millennia wijn wordt geproduceerd? Onderzoekers ontdekten onlangs dat de druiven die op Sardinië zijn gevonden de oudste van de wereld zijn. De wijnproductie kent dan ook een rijke geschiedenis. De verschillende volken die het eiland hebben bezet (denk aan: Feniciërs, Grieken, Carthagers, Romeinen en Spanjaarden) hebben een grote invloed gehad op de wijnbouw. Met name de afgelopen twee decennia is er veel vooruitgang geboekt in de wijnproductie. De telers produceren vandaag de dag zo'n 3,5 miljoen hectoliter per jaar! Tortolì is een stad op Sardinië, Italië. De plaats ligt in het oosten van het eiland en was tussen 2004 en 2016 samen met Lanusei hoofdstad van de toenmalige provincie Ogliastra.

 

Bekijk de wijnen

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

vergelijk0