Pietro Beconcini


De geschiedenis Beconcini begint in de vroege jaren 1950, dat was toen de grootvader van Leonardo Beconcini het land aankocht waar hij samen met zijn familie op had gewerkt, maar toen nog eigendom was van de familie Marchesi Ridolfi. Familie Beconcini was in feite een van de eerste die zich onafhankelijk maakte van het toenmalige heersende deelpacht systeem in Toscane. Vanaf dat moment was de oprichting het huidige Pietro Beconcini Agricola een feit. Inmiddels heeft Pietro Beconcini een wereldwijde reputatie als het gaat om authentieke Toscaanse wijn volgens hun eigen familietraditie. Beconcini staat mede bekend om de unieke "Tempranillo uit Toscane" waar inmiddels 3 varianten beschikbaar zijn te weten de Fresco di Nero de IXE en de als Amarone gemaakte Vigna alle Nicchie van 100% Tempranillo uit Toscane. Momenteel staan Leonardo Beconcini en zijn vrouw Eva Bellegamba aan het roer van dit bijzondere wijnhuis uit SanMiniato in prachtige Italiaanse Toscane.. 

 

Klik hier voor de wijnen van Pietro Beconcini >>>

 Tempranillo uit Toscane,

Dat lijkt een contradictio in terminis, tempranillo uit Toscane. Zelfs in derde editie van de Oxford Companion of Wine van Jancis Robinson uit 2006 wordt er met geen woord over dit herkomstgebied gerept. De OCW plaatst de tempranillo terecht in Spanje, Alentejo of Californië. De aliassen van de tempranillo hebben zowat een alinea ruimte nodig met onder andere tinto madrid, tinto de la rioja, tinto fino, tinta del pais, tinto aragonez, tinta de toro, tinta roriz, ull de llebre en cencibel.

De tempranillo bes heeft een dik velletje en levert diepgekleurde wijnen die kunnen ouderen. De Rioja is natuurlijk het meest bekende herkomstgebied van de tempranillo, maar ook in Ribero del Duero speelt de tinto fino een rol van betekenis in de blend van de beroemde Vega Sicilia. Het is dus Spanje wat voornamelijk de klok slaat op het tempranillo vlak. Alléén Spanje?

Nee dus, Alentejo en Californië hebben tempranillo en meer streken gaan over tot aanplanten. Dat is de jongste geschiedenis. Eén winery in Italië gelegen tussen Florence en Pisa, maakt ook wijnen van de tempranillo en deze geschiedenis gaat veel langer terug, tot aan de middeleeuwse pelgrimstochten.

 

 

Pietro Beconcini

In 1993 vonden de Beconcini’s op haar wijngaarden een onbekende mysterieuze druif. Na clonale selectie van de 90 jaar oude stokken van ‘grape X’ kon de familie in 1997 de eerste wijngaard met nieuwe stokken beplanten. De jaren erna breidt de familie uit en de velden met de nog onbekende druif groeien uit tot vijf hectares. In 2004 geeft een DNA onderzoek naar ‘grape X’ duidelijkheid, het blijkt te gaan om tempranillo. Eva Beconcini ‘The great discovery and the unique fact distinguish us is that we never planted tempranillo. The story is that it is there in our vineyards from centuries thanks to the pilgrimages. It is an autochthonous grape today, because the oldest plants are 80% tempranillo and the rest 20% percent is something born in the San Miniato Land in the centuries, for the adapting of the plants’. Daarmee hebben de Beconcini’s een bijzonder product in huis. De familie, die de wijngaarden sinds 1990 in hun bezit heeft maakt twee 100% tempranillo wijnen. Het specifieke terroir van de wijngaarden in San Miniato bestaat uit kleigrond met fossielen en minerale resten uit het pleistocene tijdperk, ook al bijzonder.

 


 

De wijnen

De IXE komt als IGT op de markt, bevat 100% tempranillo met 14 maanden opvoeding op Frans en Amerikaans eiken. Het is een diepgekleurde rode wijn met een stevige neus van roodzwart fruit en mineraliteit. Dit mandje fruit met minerale tonen komt terug in het palatum met een aangename zuurgraad. Ook het broertje Vignia alle Nicchie heeft Rosso IGT Toscane op het label staan. Deze wijn is een krachtpatser met een dieppaarse kleur en 20 maanden houtopvoeding op Frans en Amerikaans hout. Daarna rust de fles nog 2 jaar in de fles. De druiven worden gedroogd tot ongeveer 70% van de opbrengst. Dit levert een sterk geconcentreerde wijn op met koffie, cacao, leer en crèmigheid in de neus. Een soepel palatum met elegantie en zachte tannines. Echt een wijn om bij weg te dromen. Het alcoholpercentage van 15,5 % is hoog, maar niet dominant aanwezig en is goed geïntegreerd. 2006 kan nog jaren ouderen en zal alleen maar mooier worden.


Twee hele bijzondere producten die als unicum al aandacht verdienen, de smaak geeft een extra reden. Eva en Leonardo Beconcini, de derde generatie inmiddels, maken hiernaast nog een malvasia bianca, een Vin Santo en de Antiche Vie, een Chianti. De twee tempranillo’s zijn toch echt het meest speciaal en het proberen waard. Dat is in Nederland lastig, want het is zoeken met een lampje. De business to business importeur Il Convivio uit het oosten van het land heeft de tempranillo’s in het assortiment. Deze aparte wijnen uit Toscane zijn een uitdaging voor sommeliers om mensen eens wat anders te laten proeven. Een reisje naar Toscane om het ter plekke te proeven is een aanrader, meteen een mooie gelegenheid om de witte truffel te ontdekken.


Tekst "Tempranillo uit Toscane"  door Charlotte van Zummeren

 

http://www.pietrobeconcini.com/

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Reserveren wijnbar

Webshop

Bestel in onze webshopOnline wijn bestellen kan eenvoudig en snel in onze webshop.
Gratis bezorgd vanaf € 49,-

NAAR DE WEBSHOP

Events

zo 26-05-2019
Wijnreis Spanje 2019

Advertentie

Canoso

Neem contact op

locatie

Vino D'Amigo
Marktplein 6
3261 BZ Oud-Beijerland

+31 (0) 626314040
info@vinodamigo.nl

Het artikel is toegevoegd aan je winkelmandje