DRAGA-MIKLUS

Draga-Miklus Friuli

Het wijnhuis Draga Miklus is één van de allerbeste wijnhuizen uit deze streek. De wijngaarden Draga Miklus zijn gelegen tussen de bergen en dennenbossen Gorizia. Goriza staat bekend om de smeltkroes van diverse invloeden, waaronder Sloveens, Germaans en natuurlijk Italiaans. Draga Miklus is 100% Italiaans. De ‘monowijnen’ van het wijnhuis getuigen hiervan. Mengen en mixen van druivensoorten is eerder uitzondering dan norm in Italië.

Kenmerkend van de omgeving is dat het volledig omringd is met gras. Deze groene uitstraling past bij het bedrijf. Ecologisch handelen staat daar hoog in het vaandel. Er wordt rekening gehouden met de biodiversiteit en de natuurlijke behandeling van de wijngaarden. Het wijnhuis heeft door deze ambitie al vele prijzen gewonnen voor o.a. duurzaam ondernemerschap. Het wijngebied van Draga-Miklus behoort tot één van de beste in Collio. Het wijnhuis heeft twee wijngaarden: Draga en Breg. Draga ligt op 200 meter hoogte. Breg ligt op 220 meter hoogte, waardoor de wijngaarden meer wind vangen. Deze minieme verschillen in de ligging en het klimaat zorgen voor subtiele smaakverschillen in de wijn.

Het gezicht van Draga Miklus

De start van Draga Miklus ging gepaard met noeste arbeid en doorzettingsvermogen. Het was hard werken. Ivan Miklus, de verre voorvader, startte begin 1900 met het omploegen van het land en het inrichten van een wijngaard. Niet met machines, maar volledig met de hand. In 1950 was het zover, de eerste wijn werd gemaakt. In 1992 namen kleinzoon Milan en zijn vrouw het wijnbedrijf over. Zij verhoogden de kwaliteit van de wijn door een aantal wijnen te laten rijpen in houten vaten. Draga Miklus groeide door tot een innovatief wijnhuis met veel technologische verbeteringen. Door de moderne apparatuur werd het mogelijk om meer liters wijn te laten rijpen. Vandaag de dag is het wijnhuis onder het beheer van Mitja.

Het gebied

Fruili-Venezia GiuliaFruili-Venezia Giulia is een divers gebied. Je vindt hier niet één klimaat en er is ook niet één lijn door trekken in het landschap. In het noorden word je verwelkomd door de bergen, in het zuiden door de heuvels, in het centrale gedeelte door arme grond en dan heb je ook nog de kust. De Collio ligt in dit groenrijke gebied. Collio is geen officiële naam, maar eerder een verzamelnaam voor een streek waar bepaalde wijnsoorten vandaan komen. Vanaf het jaar 1100 komt hier magnifieke witte wijn vandaan. Als je wilt weten hoe lekker witte wijn smaakt, dan moet je de wijn uit Collio hebben. De grond heeft een karakteristieke samenstelling van steen en zand en dat maakt deze grond uniek en mineraalrijk. In combinatie met het gunstige klimaat gedijen de druiven hier uitstekend.

DOC-wijn van Draga Miklus

 Drage-Miklus verbouwt 4 druivensoorten die het beste groeien in Collio, in de regio Fruili. Dat zijn Friulano, Sauvignon, Pinot Grigio en Ribolla Gialla. Van deze witte druiven maakt het wijnhuis prachtige wijn. Iedere druif brengt z’n eigen unieke smaak in de fles, echter zijn er twee overeenkomsten in de smaak terug te vinden: kruidig en bloemig!

Orange wijnen of Vino Ambro

Naast rood, wit en rosé is orange de "nieuwe " kleur. Om het te maken hanteert men de procedure van rode wijn, maar dan met witte druiven. De schillen en soms de takjes en pitten geven rode wijn smaak, kleur en textuur. Nu krijg je een amber/oranje sap variërend van oudgoud tot soms zelfs baksteenkleurig. Het mooie is dus je veel karaktereigenschappen van rood in de oranje wijn proeft, zodat heel veel eten hier goed mee matcht.

De smaak van Orange wine

Net zoals bij rode wijn zijn de verschillen in smaak eindeloos. Naast frisse fruitigheid proef je hints van noten, specerijen, gedroogde kruiden, kweepeer of zoute mineraligheid. Van bitter tot lichtzoet, zonder dessertwijn te worden.

Orange wine is natuurlijk! (natuurwijn)

Het belangrijkste unieke kenmerk van orange wijn is de langere fermentatie van de druiven met schil (maceratie). Wijnmakers beslissen afhankelijk van het type druif en hun eigen filosofie hoe lang. Een paar dagen tot soms maanden, dan meestal in kvevris, amforen van klei. Pioniers zoals Josko Gravner laten het sap na dit proces nog een aantal jaren rijpen in houten vaten. Moe van de zucht naar trends en technologische veranderingen vond hij veel voldoening in een duurzaam systeem dat nooit twee keer dezelfde wijn oplevert. Nu heb je alweer de derde generatie die experimenteert met nieuwe technieken, druivensoorten en terroir. Omdat oranje wijnen worden gemaakt van zorgvuldig geselecteerde gezonde druiven, is er geen of maar heel weinig sulfiet nodig. De traditie van duurzaam produceren is erg sterk. Door de natuurlijke aanpak is deze methode populair bij biologische wijnmakers. Onze wijnen komen dan ook uitsluitend van boeren die met diep respect voor hun grond en omgeving werken.Het is een arbeidsintensief, handmatig proces om de wijnstokken te beheren. Vaak vergeten druivensoorten houdt men in stand omdat ze erg geschikt zijn voor oranje wijnen. De wijn blijft vervolgens langer in de kelders dan bij conventionele methodes. Ze zijn daarom in tegenstelling tot het gros van de tegenwoordig geproduceerde wijnen erg geschikt om nog een tijdje te laten liggen.

De geschiedenis van Orange-wine

Georgie, dat wordt gezien als de bakermat van Orange-wijn, heeft men een lange geschiedenis met orange wijnen. Hier begraven ze amphoren van klei in de grond zodat de wijn en schillen nog een lange tijd na de fermentatie met elkaar in contact blijven.Verschillende wijnmakers buiten Georgie zijn hierdoor geïnspireerd geraakt. Dus zie je nu in bijna alle gebieden in Europa waar traditioneel druiven worden verbouwd; Frankrijk, Spanje, Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Servië ook oranje wijn.Ook in Nieuw Zeeland, Amerika en Zuid Afrika beginnen wijnboeren hun eigen versies te maken. Met name in Napa valley ( Californië ) wordt de trend steeds groter.

Orange wijnen zijn uniek

Orange wijnen komen meestal van boutique wijngaarden. Het zijn voornamelijk boeren en altijd zeer toegewijde wijnmakers met een kleine tot middelgrote opbrengst. Er is veel handwerk nodig bij het bewaken van de kwaliteit en het rijpingsproces. Passie en toewijding zijn onontbeerlijk, ook lef want als de wijn in het vat zit wordt er niet meer aan gesleuteld.

Wijn-spijscombinaties en Orange-wines

Omdat ze zo'n specifiek, uitgesproken karakter hebben passen deze witte wijnen bij allerlei gerechten waar je snel aan rood denkt. De tannine gaat goed samen met eiwitten waar de smaak van de wijn ronder van wordt (vleesgerechten van kip tot roodvlees) Ook vissaus in de saus van een gerecht, ansjovis en ei combineren goed, waar de meeste witte en rode wijnen niet goed tegen kunnen. Ze blijven krachtig overeind bij complexe kruidige gerechten (Aziatische curries, Mexicaans, tajines bijvoorbeeld) en zijn een goede begeleider van gerijpte kazen. Sushi/sashimi, maar ook andere vette vis rauw of gerookt combineren heel mooi. Ook paddestoelen en knoflook combineren geweldig met Orange wijnen.

Inschrijven nieuwsbrief

Reserveren wijnbar

Webshop

Bestel in onze webshopOnline wijn bestellen kan eenvoudig en snel in onze webshop.
Gratis bezorgd vanaf € 69,-

NAAR DE WEBSHOP

Events

Advertentie

Neem contact op

locatie

Vino D'Amigo
Marktplein 6
3261 BZ Oud-Beijerland

+31 (0) 626314040
info@vinodamigo.nl

Het artikel is toegevoegd aan je winkelmandje